Ca. 1-5 % af alle danskere oplever det, der kaldes panikangst i løbet af livet. Det kan komme ud af ingenting og føles som angst eller endda rædsel. Dertil kan lægges, at der opleves fysiske symptomer.
Til at begynde med kommer anfaldene som et lyn fra himlen, men med tiden opleves det, at panikangst – også kaldet angstanfald – kommer i specielle situationer. Det kan for eksempel være, når du står i større forsamlinger.
Når du får et af disse angstanfald, kan det ofte mærkes. Symptomerne kan f.eks. være:
Selve anfaldet kan nærmest føles som et hjerteanfald, hvilket af gode grunde medfører den angst eller rædsel man oplever, og dermed bliver selvforstærkende.
Du behøver ikke at have alle symptomerne for at blive diagnosticeret med panikangst. Har du mindst 4 af de nævnte symptomer og tre eller flere anfald om måneden, så kan du få stillet diagnosen. Det vil dog i alle tilfælde være klogt at søge hjælp ved din læge. Det er også lægen, der er med til at stille diagnosen.
Ofte opstår panikangst som resultat af særlige belastninger. Første anfald kan opstå tilfældigt, men har du først oplevet nogle stykker, vil du måske få flere og opleve dem oftere. Det sker oftest fordi kroppen får en erfaring med et vist uhensigtsmæssigt reaktionsmønster. Bliver dette mønster ikke brudt er der startet en negativ spiral.
Får du angstanfald, mens du handler ind, vil det være naturligt at flygte ud af supermarkedet i et forsøg på at få angsten til at forsvinde. Det har bare den uheldige effekt, at du vil frygte turen i supermarkedet, da dette har tilbøjelighed til at fremprovokere et anfald.
Behandlingen af dette foregår f.eks. ved hjælp af kognitiv terapi, som bl.a. går ud på at bryde disse indlæringer og modvirke dem. I praksis hjælper jeg dig med at se på de mønstre, handlinger og tanker, som fører til selve angsten. Når du først er blevet klogere på dig selv, kan du stille og roligt begynde at ændre på både ting og mønstre. Dermed starter du den positive spiral.
Jeg er uddannet psykoterapeut, og det er via denne uddannelse, og kognitiv adfærdsterapi, jeg hjælper dig, hvis du rammes af panikangst. Det er mit mål at hjælpe dig med at ændre dine uhensigtsmæssige tanker, og dit reaktionsmønster, så du ikke fremprovokerer anfaldene.
Panikangst skal i nogle tilfælde også behandles medicinsk, men i de tilfælde er det altid din læge eller psykiater, som tager sig af dette.
Det korte svar er klart JA!
Det kræver dog behandling, og her tilbyder jeg psykoterapi, hvilket mange af mine klienter har haft glæde af.
Oplever du symptomerne, så søg behandling i stedet for at lade det udvikle sig. Jo færre ”dårlige vaner” du har tillagt dig ift. undvigeadfærd, desto bedre.
Oplever du angstanfald, så kontakt mig for behandling. Det kan du gøre ved at booke en tid her. Alternativt kan du kontakte din egen læge.